Dermatografie

Wat is dermatografie

Dermatografie is een techniek waarbij de dermatografist met speciale apparatuur pigment aanbrengt in de huid. Een ander, meer bekend, woord voor dermatografie is permanente make-up (PMU). 

Voor wie is dermatografie een geschikte behandeling?

Door de behandeling tegen kanker, kunnen er uiterlijke veranderingen optreden. Bijvoorbeeld verlies van hoofd- en gezichtshaar, littekens en de gevolgen van een borstamputatie. Met dermatografie willen we u de mogelijkheid bieden om deze veranderingen minder zichtbaar maken.
Wanneer je wordt behandeld met chemotherapie, kunnen wij tijdens deze periode geen dermatografie toepassen. Dit kan wel preventief vooraf aan de chemotherapie of in de periode daarna.

Voor welke problemen kan dermatografie een oplossing bieden?

Er zijn een aantal indicaties om dermatografie toe te passen.

Verlies wimpers en wenkbrauwen door chemotherapie
Een van de bijwerkingen van chemotherapie kan zijn dat je je wimpers en/of wenkbrauwen gedeeltelijk of helemaal verliest. Hiermee gaat een belangrijk deel van de gezichtsuitdrukking verloren. Er zijn een aantal manieren om dit minder zichtbaar te maken, klik hier voor een overzicht. (linkje naar de pagina over oplossingen binnen Phaedra voor wimpers/wenkbrauw verlies?)
Een van deze manieren is dermatografie. Door het intekenen van de wenkbrauw onder de huid zal het verlies van je wenkbrauwhaartjes minder zichtbaar zijn. Door het intekenen van eyeliner op de rand van het ooglid, zullen je ogen meer uitdrukking behouden.

Niet geheel terugkeren wimper en wenkbrauwen
Wanneer door de chemotherapie je wimpers en wenkbrauwen zijn uitgevallen, groeien deze helaas niet altijd zo vol terug als je gewend was. In dat geval kan dermatografie een uitkomst bieden! De wenkbrauwen lijken voller door het pigment in de huid en kale plekjes zijn minder zichtbaar. Met een permanente eyeliner hebben je ogen meer uitdrukking. 

Tepelreconstructie
Als de borst geopereerd wordt in de behandeling tegen borstkanker, kan hierbij de tepel verloren gaan. Er zijn verschillende manieren waarop deze na een periode van herstel gereconstrueerd kan worden. Dermatografie speelt bij een belangrijke rol bij deze reconstructie! Er kan op 2 manieren gewerkt worden – met een operatieve reconstructie, of enkel met een 3d afbeelding. Onze dermatografist tekent een 3D afbeelding van een tepel in de huid, waarbij met de kleuren, accenten en details een zeer realistisch beeld van een tepel zullen geven. Vraag eens bij Phaedra naar een paar voorbeelden van deze behandeling!

Inkleuren litteken
Een litteken heeft vaak niet dezelfde kleur als de huid eromheen. Sommige mensen ervaren dit als storend, het litteken valt soms meer op door deze kleurafwijking. Door een behandeling met dermatografie kunnen we bij Phaedra deze kleurafwijking corrigeren, zodat het litteken minder opvalt. Onze dermatografist zal dan het litteken inkleuren met een pigment die dezelfde kleur heeft als de rest van jouw huid in dat gebied.
Let op; deze behandeling kan toegepast worden als het litteken minstens 2 jaar oud is. Voor die tijd zal het litteken zich nog ontwikkelen en is het moeilijk de juiste kleur te bepalen. 

Camoufleren haarloze plekjes op het hoofd
Net als de wimpers en wenkbrauwen, groeit ook het haar op het hoofd niet altijd goed terug na de chemotherapie. Bij sommige mensen blijven er kale plekjes zichtbaar op het hoofd, ondanks dat er al veel nieuw haar groeit! Bij Phaedra verkopen wij een aantal producten die dit minder zichtbaar maken, vraag er eens naar in onze winkel! Daarnaast kan dermatografie een langdurige oplossing bieden bij dit probleem. Op de plaats waar het haar niet goed teruggegroeid is, zal ons dermatografist de hoofdhuid inkleuren in de kleur van het haar. Hierdoor zijn de kale plekjes een stuk minder zichtbaar.

Prijzen
Intakegesprek                   kosteloos
Wenkbrauwen                   €289,00
Areolae (tepel) eenzijdig   €350,00
Areolae tweezijdig             €600,00
Overige toepassingen       €150,00 per uur
(inkleuren littekens, hoofdhuid, stralingspuntjes etc)

Hoe gaat dermatografie binnen Phaedra in zijn werk?

Bij Phaedra is Kim de Jong werkzaam als dermatografist. Zij is opgeleid bij Nouveaucontour in Weert.
Tijdens jouw eerste afspraak met haar, zal zij uitgebreid met je bespreken waar je voor komt. Je wordt tijdens dat gesprek volledig geinformeerd over wat je kunt verwachten. Ook gaan jij en Kim samen kijken welke kleuren zij zal gebruiken en wat de mogelijkheden zijn.
Tijdens de tweede afspraak zal gestart worden met de daadwerkelijke behandeling. Hoeveel behandelingen je nodig hebt, is afhankelijk van de klachten en de reden van je bezoek.
Na 6 tot 10 weken, als de huid genezen is, kom je weer terug bij Kim om het resultaat te bespreken. Als het nodig is zal zij dan de kleuren nog wat aanpassen en nog wat aanpassingen doen om het resultaat helemaal naar wens te maken.
Het is altijd nodig dat de behandeling eens per 2 jaar herhaald wordt, omdat de kleuren wat kunnen vervagen.

Het is belangrijk dat je weet dat voor ons iedere patiënt uniek is, en een eigen traject volgt. We werken met zorg-op-maat. Dat betekent dat je samen met jouw behandelaar bepaalt welke behandelingen goed zijn voor jou. Je wordt dus niet in een standaard programma geplaatst, met activiteiten die niet relevant zijn. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Bij Phaedra is het jouw verhaal, waar we naar luisteren. Jouw verhaal bepaalt wat je nodig hebt en wat wij voor je kunnen doen.
Wil je meer weten over dermatografie bij Phaedra? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.