Diëtetiek

De diagnose kanker en de behandeling tegen kanker kunnen invloed hebben op je gewicht. Wat voor invloed dat is verschilt sterk per persoon en per behandelmethode.

Door een gebrek aan eetlust, stress en de energie die gevraagd wordt van je lichaam, kan je gewicht afnemen. Het is juist in deze periode erg belangrijk dat je een goede voedingsbalans hebt, omdat je lichaam de juiste voedingstoffen nodig heeft tijdens de behandelingen en om te kunnen herstellen.
Het komt ook regelmatig voor, dat mensen wat langer na de behandelingen te maken krijgen met gewichtstoename. Er zijn verschillende oorzaken voor deze gewichtstoename. Door een verandering in beweging en activiteit, door verwerkingsproces en omgang met emoties, en door de rol die bepaalde hormonen spelen in de behandeling, kan het lichaamsgewicht ongewenst toenemen.

Tijdens en na de behandeling tegen kanker kun je samen met een dietist ongewenste veranderingen in je lichaamsgewicht tegengaan. Het is belangrijk een gezond gewicht te behouden om complicaties te voorkomen, maar natuurlijk ook om je weer prettig te voelen in je lijf.

Bij Phaedra werkt Kim Bouwmeester. Zij is werkzaam via MalnuCare en gespecialiseerd in ongewenste veranderingen in gewicht bij mensen die te maken hebben met kanker. Samen met Kim kun je een plan maken om ervoor te zorgen dat jouw gewicht geen probleem voor je wordt. Kim zal je informeren over voeding en je lichaam, in kaart brengen welke resultaten je boekt en je adviseren over welke voeding geschikt is voor jou. Kim zal indien gewenst nauw samenwerken met Ria, die zich gespecialiseerd heeft in hormonale verandering en met Karlijn of Ilja, de oncologiefysiotherapeuten.

Het is belangrijk dat je weet dat voor ons iedere patiënt uniek is, en een eigen traject volgt. We werken met zorg-op-maat. Dat betekent dat je samen met jouw behandelaar bepaalt welke behandelingen goed zijn voor jou. Je wordt dus niet in een standaard programma geplaatst, met activiteiten die niet relevant zijn. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Bij Phaedra is het jouw verhaal, waar we naar luisteren. Jouw verhaal bepaalt wat je nodig hebt en wat wij voor je kunnen doen.