Hormonale veranderingen

Bij sommige soorten kanker wordt in de behandeling gebruik gemaakt van hormonen. Dit kan behoorlijk wat bijwerkingen met zich meebrengen! Je kunt bijvoorbeeld merken dat je stemming verandert, je temperatuur schommelt, je lichaam functioneert anders dan je gewend bent en zo zijn er nog veel andere symptomen. Het zijn klachten die een grote invloed kunnen hebben op hoe je je voelt. Zeker omdat je naast deze klachten vaak ook de bijwerkingen hebt van andere behandelingen zoals een operatie, bestraling of chemotherapie.

Wanneer je als vrouw op natuurlijke wijze in de menopauze bent geraakt, kan het lastig zijn om te bepalen welke klachten veroorzaakt worden door de behandeling tegen kanker en welke klachten horen bij de overgang. Het is dan fijn om hier wat duidelijkheid in te krijgen, zodat je weet hoe je het beste met bepaalde symptomen om moet gaan.

Bij Phaedra werkt Ria van der Mark. Zij is van oorsprong verpleegkundige en heeft zich gespecialiseerd in hormoongerelateerde klachten. Wanneer je last hebt van een verandering in hormonen en hierdoor klachten hebt, kan Ria je helpen door je inzicht te geven in de werking van je lichaam en je te adviseren in hoe je het beste met deze klachten om kunt gaan.

Het is belangrijk dat je weet dat voor ons iedere patiënt uniek is, en een eigen traject volgt. We werken met zorg-op-maat. Dat betekent dat je samen met jouw behandelaar bepaalt welke behandelingen goed zijn voor jou. Je wordt dus niet in een standaard programma geplaatst, met activiteiten die niet relevant zijn. Iedereen heeft een eigen verhaal en eigen klachten. Bij Phaedra is het jouw verhaal, waar we naar luisteren. Jouw verhaal bepaalt wat je nodig hebt en wat wij voor je kunnen doen.